De Zomeracademie 2016

zomeracademie17

Van 6 tot 10 juli 2016 vond in Zutphen de eerste Zomeracademie plaats, een door Johannette Zomer geïnitieerd vijfdaags muziekevenement met masterclasses, presentaties, workshops en concerten, op verschillende plaatsen in de stad Zutphen.

 
 
 

Er werden 21 concerten gegeven in 5 dagen, die door 1500 bezoekers bezocht werden. Vooral de Goedenachtconcerten om 22.30 uur waren erg populair! Concerten en masterclasses vonden plaats overal in Zutphen, van huiskamers tot de St. Janskerk.

Masterclasses werden gegeven door Johannette Zomer, Marcel Ponseele hobo, Kate Clark, traverso, Susan Williams, baroktrompet,  Franc Polman, viool,  Lucia Swarts, cello,  Maggie Urquhart, bas en Siebe Henstra, klavecimbel. Workshops door Fred Jacobs, (17e eeuwse liedklas), Paul Komen, (fortepiano liedklas), Philip Curtis, (opera) en Bruno von Nünlist, zang.

Overnachtingsadressen voor meesters en studenten werden belangeloos aangeboden door ruim 15 particulieren.

Inwoners en gastgezinnen van Zutphen over het festival:

“Ik hoop echt dat er een tweede editie komt. Dat is goed voor de ontwikkeling van mijn geliefde Zutphen als cultuurstad.”

 “Ik hoop van ganser harte dat de organisatoren de moed, de ambitie en de zin hebben om een nieuwe traditie te laten ontstaan.”

“Het was superleuk om enthousiaste jonge musici te kunnen ontvangen en hen een welkom gevoel in Zutphen te geven! In een paar dagen wordt je een beetje familie van elkaar, en is het droevig om afscheid te nemen.”

“Ik heb genoten van al die prachtige muziek, vooral ook van de trompet die ik door mijn logees heb leren waarderen.”

“Wat hebben veel mensen veel gegeven deze dagen en zoveel anderen al die mooie muziek kunnen laten horen. Echt inspirerend!”